Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

νηστίσιμο κέικ μήλου με βρώμη / apple oat cake

Ένα νόστιμο κέικ χωρίς αυγά και γάλα  - μόνο με 4 κουταλιές ζάχαρη  και πολύ μήλο


ΥΛΙΚΑ για ένα πυρέξ ταψί πυρέξ 25 επί 35 cm (εκατοστά)

1 κιλό και 150 γραμμάρια μήλα (βάρος μήλων πριν το ξεφλούδισμα)  

                            4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

                                1 κούπα σταφίδες 



3/4 της κούπας παρθένο ελαιόλαδο (αν προτιμάτε το ηλιέλαιο θα βάλετε 1 κούπα)


1 κούπα χονδροτριμένα καρύδια (προαιρετικά - εγώ αυτή τη φορά δεν έβαλα)

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

1/2  κουταλάκια γλυκού baking powder

2 κούπες νιφάδες βρώμης 

1 έως 1
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις




1 . Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια . Ρίχνουμε  τις 4 κουταλιές ζάχαρη και τις σταφίδες  , ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα για να βγάλουν τα μήλα τα υγρά τους ( το μόνο άλλο υγρό που προσθέτουμε είναι το λάδι ).
 2 . Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε το ελαιόλαδο,την  κανέλα ,τα καρύδια (αν βάλουμε) και baking powder και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι .
3 . Κατόπιν προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης  και ανακατεύουμε καλά .
4 . Στο τέλος προσθέτουμε  1 κούπα αλεύρι και  ανακατεύουμε . 
Μπορεί να χρειασθεί να προσθέσουμε μισή κούπα ακόμη .
5. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο με μαργαρίνη πυρέξ , το στρώνουμε αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια  με βρεγμένα χέρια (προσθέτουμε και μερικές σταγόνες λάδι) . 
6 . Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 15 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς στον αέρα για ακόμη 45 λεπτά (σύνολο 1 ώρα) .
Στα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος  ίσως χρειασθεί να καλύψετε με αλουμινόχαρτο .
Καλή επιτυχία !!!!!!!!!!

















































                    Επισκεφτείτε την ετικέτα Συνταγές



Να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα !!!!!!!
Have a nice afternoon !!!!!!!!!

12 σχόλια:

  1. Ω, πρέπει να είναι υπέροχο!!!
    Εμφανισιακά μου θυμίζει λίγο φανουρόπιτα!
    Τη στέλνω αμέσως στην κολλητή μου που είναι τρελή φαν της βρώμης, οπότε θα τη δοκιμάσω λίαν συντόμως!!!
    ;-)
    Φιλάκιαααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα σου αρέσει , Γιάννα μου !!!!Στην εμφάνιση ναι , μοιάζει με φανουρόπιτα αλλά έχει έντονη τη γεύση του ψητού μήλου - τα κομματάκια μήλου φαίνονται- περιέχει μεγάλη ποσότητα μήλου αναλογικά γι αυτό και δεν έχει πολλή ζάχαρη .
      πολλααα φιλιααααά !!!!!!

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσω να
    το κάνω γιατί και εύκολο το βρίσκω αλλά το βασικότερο
    λατρεύω ότι περιέχει μήλα!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου , Χριστινάκι !!!!!! Να το φτιάξεις , είναι πολύ νόστιμο
      Ελπίζω να έρθεις στη συνάντηση με τις ......κεντήστρες την άλλη εβδομάδα !!!!
      Τις φιλούρες μου , επίσης

      Διαγραφή
  3. Σίγουρα θα το φτιάξω, είναι εύκολο, υγιεινό και νοστιμότατο χάρη στα υλικά του.....νομίζω ότι θα συνοδεύει φανταστικά ένα φλυτζάνι μυρωδάτο καφέ ή ένα αρωματικό τσάι
    Θυμήσου ότι σε περιμένω στις Μέλισσες το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας 19/10 στις 5.00 στη σύναξη των κεντηστριών...!!! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το φτιάξεις ,Κλαυδία μου , είναι πολύ νόστιμο !!!!!!
    Θα έλθω τρέχοντας στη συνάντηση !!!!!
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα τα γλυκά με μήλα μου αρέσουν πολύ Νίκη, και αυτό που έφτιαξες είναι μέσα σ' αυτά που προτιμώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπω.. λατρεύουμε τα μήλα οικογενειακώς και την βρώμη την έχω ''ανακαλύψει'' τελευταία για τα γλυκά.Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις το φουρνισα! Όταν γίνει κ το δοκιμάσουμε θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή