Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Πώς να πλέξτε μια τσάντα για την παραλία με σπάγκο και βελόνες

Χειροποίητη τσάντα για την παραλία αλλά και για τα ψώνια μας
Α' μέρος : Πώς πλέκουμε τον πάτο της τσάντας 

 Ρίχνουμε 6 πόντους  και τους μοιράζουμε σε 3 καλτσοβελόνες νούμερο 4 (ή νούμερο 5 ). (Αν σας είναι δύσκολο να πλέξτε με καλτσοβελόνες μπορείτε να πλέξτε ένα στρογγυλό πάτο με βελονάκι και μετά να σηκώσετε περίπου 100 πόντους για να πλέξτε το σώμα της τσάντας .)
κύκλος 1:  Πλέκουμε 2 φορές τον κάθε πόντο(αύξηση) μέχρι το τέλος της σειράς (δείτε πώς κάνουμε αύξηση πλέκοντας 2 φορές ένα πόντο στο πρώτο  βίντεο στο τέλος αυτής της ανάρτησης). Έχουμε τώρα 12 πόντους στις βελόνες μας. Βάζουμε ένα σημάδι για να γνωρίζουμε πού αρχίζει ο κάθε κύκλος που πλέκουμε.
κύκλος 2 : *ζετέ(=ρίξιμο), 1 πόντος καλή , επαναλαμβάνουμε από *    μέχρι το τέλος του κύκλου. (Έχουμε τώρα 24 πόντους στις βελόνες μας). 
κύκλος 3 : Πλέκουμε όλους τους πόντους καλή. Τα ζετέ καλό είναι να τα πλέξουμε καλή στριφτά (δηλαδή πλέκουμε καλή μπήγοντας τη βελόνα μας στο πίσω ποδαράκι του κάθε πόντου) για να μη δημιουργηθούν μεγάλες τρύπες.
κύκλος 4 : *ζετέ, 2 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *  μέχρι το τέλος του κύκλου.(Έχουμε τώρα 36 πόντους στις βελόνες μας). 
 κύκλος 5 : καλή
κύκλος 6 : *ζετέ, 3 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.(Έχουμε τώρα 48 πόντους στις βελόνες μας). 
 κύκλος 7: καλή
κύκλος 8: *ζετέ, 4 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.(Έχουμε τώρα 60 πόντους στις βελόνες μας). Όταν οι πόντοι μας δεν χωρούν πλέον στις καλτσοβελόνες , συνεχίζουμε με κυκλικές βελόνες με κοντό καλώδιο. Εγώ μοίρασα τους πόντους σε 2 σετ κυκλικές βελόνες με κοντό καλώδιο και χρησιμοποίησα ένα άλλο σετ για να πλέκω ( δηλαδή τις χρησιμοποίησα σαν να ήταν καλτσοβελόνες)

  κύκλος 9: καλή
κύκλος 10: *ζετέ, 5 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.(Έχουμε τώρα 72 πόντους στις βελόνες μας). 
 κύκλος 11: καλή
κύκλος 12: *ζετέ, 6 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.(Έχουμε τώρα 84 πόντους στις βελόνες μας).
κύκλος 13: καλή
κύκλος 14: *ζετέ, 7 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.(Έχουμε τώρα 96 πόντους στις βελόνες μας).

Πλέκουμε 6 κύκλους καλή χωρίς καμιά αύξηση.

Β΄ μέρος : Πώς πλέκουμε το σώμα της τσάντας
Περνάμε τους πόντους σε βελόνες νούμερο 6 (6 mm) και πλέκουμε μια δικτυωτή πλέξη .
Δείτε πώς πλέκουμε τη δικτυωτή πλέξη της τσάντας εδώ.

Πλέκουμε κυκλικά μέχρι το διχτυωτό τμήμα της τσάντας να είναι περίπου 25 εκατοστά (cm) χωρίς να την τεντώνουμε. 

Μεταφέρουμε τους πόντους μας σε κυκλικές βελόνες νούμερο 4  και πλέκουμε 1 κύκλο καλή κάνοντας 8 μειώσεις (2 πόντοι μαζί καλή) σε ίσες αποστάσεις.(Τώρα έχουμε 88 πόντους στις βελόνες μας (96-8=88)) 
  Πλέκουμε 8 κύκλους πλέξη  μους( δηλαδή πλέκουμε εναλλάξ 1 σειρά καλή , 1 σειρά ανάποδη). Γ' μέρος :Πώς πλέκουμε τα χερούλια της τσάντας
(Έχουμε 88 πόντους στις βελόνες μας)
Κλείνουμε 16 πόντους , πλέκουμε καλή 9 πόντους, κλείνουμε 10 πόντους , πλέκουμε καλή 9 πόντους, κλείνουμε 16 πόντους,  πλέκουμε καλή 9 πόντους, κλείνουμε 10 πόντους και πλέκουμε καλή τους τελευταίους 9 πόντους . (Οι 36 πόντοι(9+9+9+9) που πλέξαμε καλή είναι για τα χερούλια της τσάντας.)

Με τους τελευταίους 9 πόντους που πλέξαμε καλή  πλέκουμε το πρώτο χερούλι. Πλέκουμε 100 έως 110 σειρές όλο καλή και ενώνουμε με τους απέναντι 9 πόντους που έχουμε σε αναμονή. Μετά κάνουμε το ίδιο και με τους διπλανούς 9 πόντους δηλαδή πλέκουμε 100 έως 110 σειρές όλο καλή και ενώνουμε με τους απέναντι 9 πόντους. 


Δείτε ένα ωραίο τρόπο για να  ενώσουμε τα χερούλια με τους απέναντι πόντους που έχουμε σε αναμονή στο δεύτερο βίντεο στο τέλος αυτής της ανάρτησης.

Θυμηθείτε ότι η τσάντα και τα χερούλια της έχουν μεγάλη ελαστικότητα και επιμηκύνονται με το βάρος του περιεχομένου της τσάντας. Γι αυτό δεν πρέπει να έχουν πολύ μήκος.Στην τσάντα έχω βάλει ένα μαξιλάρι 50  επί 50 εκατοστά για τη φωτογράφηση.Η τσάντα έχει πολύ μεγάλη ελαστικότητα και χωρητικότητα . Στην παρακάτω φωτογραφία έχω βάλει 2 μεγάλες πετσέτες για την παραλία και περισσεύει πολύς χώρος ακόμη.
Τον σπάγκο τον αγόρασα από το χρωματοπωλείο της γειτονιάς μου μόνο 1,50 ευρώ το  κουβάρι βάρους 160 γραμμαρίων. Χρειάστηκα 2 κουβάρια για να πλέξω την τσάντα και το ένα χερούλι και το τρίτο κουβάρι το χρησιμοποίησα μόνο για να πλέξω το δεύτερο χερούλι .


πώς κάνουμε αύξηση πλέκοντας τον ίδιο πόντο 2 φορές

Knit Front and Back Loop ( kfb)

                      https://www.youtube.com/watch?v=pQEeyziY0N8Πώς ενώνουμε πόντους που έχουμε σε αναμονή

Kitchener Stitch Grafting of Garter Stitch Knitting


                                       https://www.youtube.com/watch?v=aJIVuFDcyOk

Επισκεφτείτε την ετικέτα πλεκτές τσάντες .

Visit the label knitted handbags .


                     Καλή σας  ημέρα  !!!

                       Have a nice day  !!!


3 σχόλια:

  1. Τι όμορφη!!! Πρέπει να μάθω να πλέκω με βελόνες δεν γίνεται. Μ'αρέσουν όλα αυτά που δείχνεις με τις βελόνες!!
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει... με το πλέξιμο δεν το έχω καθοόλου! αλλά θα δωσω τις οδηγίες στη μητέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή