Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Μπισκότα ANZAC - η ιστορία τους / ANZAC biscuits

Η ιστορία τους - Πώς προήλθε το όνομά τους?

  Τα μπισκότα ANZAC έχουν γλυκιά γεύση , είναι θρεπτικά απλά και πανεύκολα στην παρασκευή και ταυτόχρονα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα .Όλα αυτά είναι ιδανικά χαρακτηριστικά για ένα προϊόν που πρωτοδημιουργήθηκε με σκοπό να ....γλυκάνει τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς φαντάρους που πολεμούσαν στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα είναι σήμα κατατεθέν αυτών των χωρών.
 Ίσως να είναι τα πιο πατριωτικά μπισκότα που υπάρχουν , αφού το όνομά τους έχει προέλθει από τα αρχικά του σώματος στρατού που είχε ιδρυθεί από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για να πολεμήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ( ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps ).
 Μάλιστα στις χώρες αυτές, υπάρχει εθνική γιορτή , η ημέρα ANZAC , που το συγκεκριμένο μπισκότο έχει την τιμητική του,και παρασκευάζεται σ' όλα τα σπίτια , αλλά και πωλείται παντού , τις πιο πολλές φορές σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση του στρατού τους .
  Τα μπισκότα ANZAC αποτελούν δημιούργημα της αγάπης και φροντίδας που ήθελαν να μεταφέρουν οι γυναίκες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στους αγαπημένους τους που πολεμούσαν στον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο .Το πρόβλημά τους ήταν , ότι ενώ ήθελαν να τους στείλουν κάτι θρεπτικό που θα τους έδινε δυνάμεις να πολεμήσουν , τα πλοία που θα μετέφεραν τα τρόφιμα τους διέθεταν ταχύτητα το πολύ 10 κόμβους (18,5 χιλιόμετρα/ώρα) και τα περισσότερα δεν είχαν καν ψυγεία, οπότε έπρεπε να βρουν κάτι να τους στείλουν που να μην χαλάει εύκολα (έπρεπε να διατηρούνται εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 μήνες).
  Έτσι δημιούργησαν αυτά τα πολύ νόστιμα μπισκότα, τα οποία έχουν πολύ απλά και ανθεκτικά υλικά, όπως είναι η βρώμη , η ζάχαρη , το αλεύρι , η καρύδα , το βούτυρο, το golden syrup( "χρυσό σιρόπι" , χρησιμοποιείται κυρίως στην Αυστραλία , τη Νέα Ζηλανδία και την Αγγλία ενώ στις άλλες χώρες υποκαθίσταται από άλλα σιρόπια ή μελι ), μαγειρική σόδα και νερό, οπότε είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής και ήταν πολύ εύκολο να μεταφερθούν. Βάση για τη δημιουργία τους αποτέλεσε μια παλιά σκωτσέζικη συνταγή που είχε ως βάση της τη βρώμη.Ένα σημαντικό στοιχείο της συνταγής ήταν ότι δεν περιείχε αυγά , καθώς λόγω του πολέμου πολλοί από τους πτηνοτρόφους είχαν εγκαταλείψει τα ορνιθοτροφεία τους για να πολεμήσουν και υπήρχε έλλειψη.Γι αυτό χρησιμοποιούνταν το σιρόπι για να δέσει το μείγμα .
   Το πρώτο τους όνομα ήταν "Soldiers' biscuits" (= Τα μπισκότα των στρατιωτών), αλλά μετά τις εκστρατείες στην Καλλίπολη, που αποτελούν και ορόσημο για τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία,αφού ήταν οι πρώτες σημαντικές μάχες που έδωσαν ως έθνη , μετονομάστηκαν σε "Anzac biscuits".
   Μέχρι το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα περισσότερα πλοία είχαν πλέον ψυγεία και μπορούσε να μεταφερθεί μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων με περισσότερη ασφάλεια , οπότε τα μπισκότα Anzac έχασαν τον απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο .Εν τούτοις , συνεχίζουν οι κάτοικοι να τα παρασκευάζουν μέχρι και σήμερα , ιδιαίτερα στις εκκλησίες και σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δεν λείπουν από κανένα αρτοζαχαροπλαστείο με αυθεντικές γεύσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας .
  Στην επόμενη ανάρτηση μου θα σας δώσω τη συνταγή για να φτιάξετε αυτά τα πανεύκολα υπέροχα μπισκότα . Είναι μια συνταγή που την έχω φτιάξει άπειρες φορές -πετυχαίνει πάντοτε- και όσοι τα δοκιμάζουν μου ζητάνε τη συνταγή.

Κάνετε κλικ εδώ για να δείτε τη συνταγή .
Cick here to see the recipe           Καλό βράδυ !!!!!!!
                     Have a nice evening !!!!!!!!


5 σχόλια:

 1. Μας την χρώσταγες την ιστορία, από τότε που μας κέρασες τα νόστιμα μπισκότα σου, Νίκη μου! Πόσες φορές σκέφτηκα να σου ζητήσω την συνταγή και μετά το ξεχνούσα..χαχαχα!!! Την είχα ψάξει και στο ιντερνετ γιατί θυμόμουν την ονομασία τους και είχα διαβάσει σχετικά μ'αυτά, αλλά η ανάρτησή σου αυτή μας δίνει πολλές λεπτομέρειες για τα πατριωτικά αυτά μπισκότα.
  Θα περιμένω την δική σου συνταγή πριν αποφασίσω να τα φτιάξω!!!
  Φιλάκια πολλά!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. great !
  Greetings from Poland :)
  Katarzyna


  www.sajuki.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τα μπισκοτάκια και φυσικά αναμένουμε την συνταγή!!
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Περιμένω με μεγάλη αγωνία την συνταγή μια και είμαι λάτρης των μπισκότων γενικά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή