Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Πώς να πλέξτε μια καλοκαιρινή τσάντα με νήμα από παλιά μακό μπλουζάκια ή πυτζάμες ζέρσεϋ.

Ανακυκλώνουμε τις παλιές μας μακό μπλούζες  και πλέκουμε μια καλοκαιρινή τσάντα με μεγάλη χωρητικότητα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν τσάντα για ψώνια ή τσάντα για τη θάλασσα.




(Δείτε πώς να φτιάξτε νήμα Noodles από παλιές  μακό μπλούζες εδώ.)

Οδηγίες
Θα χρειαστείτε νήμα από μακό μπλούζες που δεν έχουν  ραφές . Οι λωρίδες που θα κόψετε για τον πάτο και το επάνω μέρος της τσάντας με τα χερούλια να είναι 1,5 έως 2 cm ενώ οι λωρίδες που θα κόψετε για το δικτυωτό μέρος της τσάντας να είναι 3 cm διότι πλέκονται με διαφορετικό νούμερο βελόνες. Εννοείται βέβαια ότι μπορείτε να την πλέξτε με βαμβακερό νήμα Noodles που κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα στο εμπόριο.

Α' μέρος : Πώς πλέκουμε τον πάτο της τσάντας 
 Ρίχνουμε 6 πόντους  και τους μοιράζουμε σε 3 καλτσοβελόνες νούμερο 8 έως 10 . (Αν σας είναι δύσκολο να πλέξτε με καλτσοβελόνες μπορείτε να πλέξτε ένα στρογγυλό πάτο με βελονάκι και μετά να σηκώσετε περίπου 70 πόντους για να πλέξτε το σώμα της τσάντας .)
κύκλος 1:  Πλέκουμε 2 φορές τον κάθε πόντο(αύξηση) μέχρι το τέλος της σειράς (δείτε πώς κάνουμε αύξηση πλέκοντας 2 φορές τον ίδιο πόντο στο   βίντεο στο τέλος αυτής της ανάρτησης). Έχουμε τώρα 12 πόντους στις βελόνες μας. Βάζουμε ένα σημάδι για να γνωρίζουμε πού αρχίζει ο κάθε κύκλος που πλέκουμε.
κύκλος 2 : *ζετέ(=ρίξιμο), 1 πόντος καλή , επαναλαμβάνουμε από *    μέχρι το τέλος του κύκλου. Έχουμε τώρα 24 πόντους στις βελόνες μας. 
κύκλος 3 : Πλέκουμε όλους τους πόντους καλή. Τα ζετέ καλό είναι να τα πλέξουμε καλή στριφτά (δηλαδή πλέκουμε καλή μπήγοντας τη βελόνα μας στο πίσω ποδαράκι του κάθε πόντου) για να μη δημιουργηθούν μεγάλες τρύπες. Όταν οι πόντοι μας δεν χωρούν πλέον στις καλτσοβελόνες , συνεχίζουμε με κυκλικές βελόνες με κοντό καλώδιο. 

κύκλος 4 : *ζετέ, 2 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *  μέχρι το τέλος του κύκλου.
 κύκλος 5 : καλή
κύκλος 6 : *ζετέ, 3 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.
 κύκλος 7: καλή
κύκλος 8: *ζετέ, 4 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.
 κύκλος 9: καλή
κύκλος 10: *ζετέ, 5 πόντοι καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.
 κύκλος 11: καλή

 Έχουμε τώρα 72 πόντους στις βελόνες μας. 
 Πλέκουμε 6 κύκλους καλή χωρίς καμιά αύξηση.

Β΄ μέρος : Πώς πλέκουμε το σώμα της τσάντας
Περνάμε τους πόντους σε βελόνες νούμερο 12  (12 mm).
κύκλος α : *ζετέ , 2 πόντοι μαζί καλή, επαναλαμβάνουμε από *   μέχρι το τέλος του κύκλου.
κύκλος β : Πλέκουμε όλους τους πόντους καλή .Τα ζετέ καλό είναι να τα πλέξουμε καλή στριφτά (δηλαδή πλέκουμε καλή μπήγοντας τη βελόνα μας στο πίσω ποδαράκι του κάθε πόντου) για να μη δημιουργηθούν μεγάλες τρύπες.
Επαναλαμβάνουμε αυτούς τους 2 κύκλους μέχρι το διχτυωτό τμήμα της τσάντας να είναι περίπου 20 εκατοστά (cm) χωρίς να την τεντώνουμε. 

Μεταφέρουμε τους πόντους μας σε κυκλικές βελόνες νούμερο 8. Πλέκουμε 15 πόντους καλή, 2 πόντους καλή μαζί (μείωση),15 πόντους καλή, 2 πόντους καλή μαζί (μείωση),15 πόντους καλή, 2 πόντους καλή μαζί (μείωση),15 πόντους καλή, 2 πόντους καλή μαζί (μείωση). Έχουμε τώρα 68 πόντους στις βελόνες μας. (Αν θέλετε η τσάντα σας να στενεύει περισσότερο στο επάνω μέρος , κάντε περισσότερες μειώσεις.)
 Πλέκουμε 9 κύκλους πλέξη  μους( δηλαδή πλέκουμε εναλλάξ 1 σειρά καλή , 1 σειρά ανάποδη).





Γ' μέρος :Πώς πλέκουμε τα χερούλια της τσάντας

(Έχουμε 68 πόντους στις βελόνες μας)
Κλείνουμε 15 πόντους , πλέκουμε καλή 6 πόντους, κλείνουμε 7 πόντους , πλέκουμε καλή 6 πόντους, κλείνουμε 15 πόντους,  πλέκουμε καλή 6 πόντους, κλείνουμε 7 πόντους και πλέκουμε καλή τους τελευταίους 6 πόντους . (Οι 24 πόντοι(6+6+6+6) που πλέξαμε καλή είναι για τα χερούλια της τσάντας.)


Με τους τελευταίους 6 πόντους που πλέξαμε καλή  πλέκουμε   80 έως 90  σειρές όλο καλή για το πρώτο χερούλι και ενώνουμε με τους απέναντι 6 πόντους που έχουμε σε αναμονή. 

Μετά κάνουμε το ίδιο και με τους διπλανούς 6 πόντους δηλαδή πλέκουμε 80 έως 90 σειρές όλο καλή και ενώνουμε με τους απέναντι 6 πόντους. 


Θυμηθείτε ότι η τσάντα και τα χερούλια της έχουν μεγάλη ελαστικότητα και επιμηκύνονται με το βάρος του περιεχομένου της τσάντας. Γι αυτό δεν πρέπει να έχουν πολύ μήκος.



Το διακοσμητικό λουλούδι της τσάντας το έπλεξε με το ίδιο νήμα (έκοψα πολύ λεπτές λωρίδες 1 έως 1,5 cm), με βελονάκι η αγαπημένη φίλη μου Αθηνά , η οποία επίσης ένωσε με βελονάκι τα χερούλια με το σώμα της τσάντας . Την ευχαριστώ πολύ !!!


πώς κάνουμε αύξηση πλέκοντας τον ίδιο πόντο 2 φορές
Knit Front and Back Loop ( kfb)




Επισκεφτείτε την ετικέτα πλέξιμο με βελόνες .

Visit the label knitting .



Καλό απόγευμα  !!


Have a nice afternoon !!

5 σχόλια: