http://www.1dogwoof.com/easy-knit-catalunya-colorblock-poncho/ . Οδηγίες : Ρίχνουμε 40 πόντους σε βελόνες νούμερο 12 . Πλέκουμε όλες τις σειρές καλή .Καλό είναι να παίρνετε τον πρώτο πόντο της κάθε σειράς άπλεκο (γίνονται πιο στρωτές οι άκρες .) Αν θέλουμε να το κάνουμε τρίχρωμο όπως το πόντσο της φωτογραφίας επάνω , πλέκουμε 48 σειρές με το γκρι χρώμα . Από τη σειρά 49 μέχρι τη σειρά 118 πλέκουμε με το μπεζ χρώμα . Από τη σειρά 119 έως τη σειρά 153 πλέκουμε με το άσπρο χρώμα . Στην σειρά 154 κλείνουμε τους πόντους . Έχουμε τώρα ένα παραλληλόγραμμο με πλάτος 60 εκατοστά (cm) και μήκος διπλάσιο , δηλαδή 1 μέτρο και 20 cm. Όσο φαρδύτερο είναι το παραλληλόγραμμο τόσο μακρύτερο θα γίνει το πόντσο . Για μεγαλύτερα μεγέθη θα πρέπει να αυξήσουμε το μήκος του παραλληλόγραμμου που θα πλέξουμε. Δείτε πώς το συναρμολογούμε (με ποιο τρόπο ενώνουμε τις δυο άκρες στο παρακάτω βίντεο :
Τα δυο επόμενα πόντσο είναι επίσης παραλληλόγραμμα συναρμολογημένα με τον ίδιο τρόπο . Η μόνη διαφορά είναι ότι στην ένωση παρεμβάλλονται πλεκτά λουλούδια. πηγή /source
Ξεχείλωσε το κάτω μέρος από το μαγιό σας ή απλώς θέλετε να το ανανεώσετε ? Πλέξτε γύρω γύρω δαντέλα με βελονάκι !
Οδηγίες
Με κλωστή κεντήματος cotton Perle της DMC κέντησα όλη την περίμετρο με βελονιά "φεστόνι"(Blanket Stitch). Δείτε πως κεντάμε τη βελονιά φεστόνι εδώ .
Κατόπιν η φίλη μου Αθηνά έπλεξε με βελονάκι (σηκώνοντας πόντους από το φεστόνι)
αυτή την όμορφη δαντέλα . Το νήμα που χρησιμοποίησε είναι το ελαστικό νήμα Diva Stretch της Alize . Μπορείτε να δείτε τα χρώματα και να το παραγγείλετε εδώ .
Επισκεφτείτε την ετικέτα Πλέξιμο με το βελονάκι. Visit the label crochet. Καλό βράδυ !!!!!! Have a nice evening !!!!!!
πηγή / source Η βελονιά φεστόνι (Blanket Stitch ) χρησιμοποιείται είτε για να εμποδίσει το ξέφτισμα του υφάσματος είτε ως διακοσμητική βελονιά.Είναι μια όμορφη βελονιά που είναι ιδανική για απλικέ ή για να ενώσουμε δυο κομμάτια υφάσματος. A blanket stitch is a simple way to add a handmade touch to your sewing project. Blanket stitches are very beautiful, and besides protecting the edge of the fabric, the stitch can also be used to embellish a project, to applique one piece of fabric to another, or to sew two pieces together .
Πώς κεντάμε τη βελονιά φεστόνι How to do the Blanket Stitch
Συγγενής βελονιά με το φεστόνι είναι η βελονιά της κουμπότρυπας . Γίνονται και οι δυο με τον ίδιο τρόπο αλλά οι βελονιές της κουμπότρυπας είναι πιο πυκνές για να εμποδίζουν την κουμπότρυπα να ξεφτίζει . The sibling of the blanket stitch is the button hole stitch. They are both made in the same manner, but button hole stitches are placed very close together to stop a button hole from fraying.
1 . Ρίχνουμε μονό αριθμό πόντων σε βελόνες νούμερο 51/2. Εγώ έριξα 41 πόντους . Χρησιμοποιούμε πάντα μεγαλύτερες βελόνες από τις προτεινόμενες στην ετικέτα του νήματος. Πλέκουμε την πλέξη δίχτυ .Δείτε πώς πλέκουμε την πλέξη δίχτυ εδώ .
Πλέκουμε ένα παραλληλόγραμμο μήκους 60 cm , ή μήκους διπλάσιου από το μήκος που θέλουμε να έχει η τσάντα μας . Λάβετε υπ'όψη σας ότι τσάντα έχει μεγάλη ελαστικότητα -γίνεται πολύ μακρύτερη και φαρδύτερη όταν τη γεμίσουμε.
Στην φωτογραφία βλέπετε την ανάποδη πλευρά (την εσωτερική πλευρά) της τσάντας.
2 . Διπλώνουμε στη μέση
3 . Κλείνουμε τους πόντους που έχουμε στη βελόνα μας πλέκοντας κορδόνι i-cord και ενώνουμε τις 2 παράλληλες πλευρές της τσάντας πλέκοντας με βελονάκι .
Δείτε πώς κάνουμε κλείσιμο πόντων με κορδόνι i-cord εδώ . Δείτε επίσης πώς πλέκουμε κορδόνι i-cord στο τέλος αυτής της ανάρτησης (βίντεο).
5 . Ενώνουμε στην τσάντα τα 2 κορδόνια i-cord που πλέξαμε και τα χερούλια της τσάντας μας είναι έτοιμα ! Αν θέλουμε τη στολίζουμε με 2 πλεκτά λουλουδάκια (ένα σε κάθε πλευρά !
Click here for written instructions (tutorial) in English .
Πώς να πλέξτε μια καλοκαιρινή μπλούζα χωρίς ραφές seamless knitted top with a leaf yoke
Άρχισα όπως βλέπετε να την πλέκω και διαπίστωσα ότι το σχέδιο δεν είναι δύσκολο - απλώς ακολουθείς το παρακάτω σχεδιάγραμμα, το οποίο είχε την επεξήγηση των συμβόλων στα Ρώσικα . Σας δίνω την επεξήγηση των συμβόλων στα Ελληνικά και στα Αγγλικά στο κάτω αριστερά μέρος του σχεδιαγράμματος. Για να δείτε πώς κάνουμε τη μείωση(=κλείσιμο πόντων) SSK και τη διπλή μείωση CCD, δείτε τα βίντεο στο τέλος αυτής της ανάρτησης. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε τις μειώσεις με τον τρόπο που υποδεικνύει το σχεδιάγραμμα διότι το κλείσιμο 2 πόντων μαζί καλή έχει κλίση προς τα δεξιά , η μείωση (=κλείσιμο) SSK έχει κλίση προς τα αριστερά , ενώ η διπλή μείωση CDD (Center Double Decrease) είναι κεντραρισμένη , δεν έχει καμιά κλίση. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς διαβάζουμε ένα σχεδιάγραμμα (πατρόν) πλεξίματος. Click here to see how to read a knitting chart.
Έριξα σε κυκλικές βελόνες νούμερο 4 (με κοντό καλώδιο) 96 πόντους . Το κάθε φύλλο αρχίζει με 12 πόντους , επομένως για 8 φύλλα χρειαζόμουν 8 επί 12= 96 πόντους . Έπλεξα 3 σειρές μια καλή , μια ανάποδη , 4η σειρά καλή και άρχισα το σχέδιο . Διαβάζουμε το σχέδιο από αριστερά προς τα δεξιά. Στις μονές σειρές ακολουθούμε το σχέδιο .Τις ζυγές σειρές τις πλέκουμε όλο καλή . Όσο προσθέτουμε πόντους(=θηλιές) , ο λαιμός μεγαλώνει και αλλάζουμε βελόνες , δηλαδή παίρνουμε κυκλικές βελόνες με μεγαλύτερο καλώδιο . Στον κεντρικό πόντο κάθε φύλλου έβαλα σημάδια - δεν είναι απαραίτητο αλλά βοηθάει να ακολουθείς το σχέδιο .
Έπλεξα τη σειρά 39 σύμφωνα με το σχέδιο και τη σειρά 40 όλο καλή . Μέτρησα τους πόντους - τώρα έχω ακριβώς διπλάσιους πόντους από αυτούς που έριξα δηλαδή 192 πόντους.
Στην σειρά 41 θα πλέξω όλο καλή με βελόνες νούμερο 5 . Στο σημείο που θέλω να κάνω το πρώτο μανίκι , βάζω σε αναμονή 45 πόντους (δηλαδή τους περνάω σε ένα κομμάτι νήματος ή τους κλείνω προσωρινά με λίγο νήμα διαφορετικού χρώματος), ρίχνω 12 πόντους (για τη μια μασχάλη), πλέκω 52 πόντους κάνοντας 4 αυξήσεις (μπροστινό μέρος), βάζω σε αναμονή 45 πόντους για το δεύτερο μανίκι, ρίχνω 12 πόντους (για την δεύτερη μασχάλη) και πλέκω τους υπόλοιπους 50 πόντους κάνοντας 4 αυξήσεις (πίσω μέρος του πλεκτού). Τώρα το σώμα της μπλούζας είναι ενιαίο (οι πόντοι για τα μανίκια είναι σε αναμονή) και έχω 12+52+4+12+50+4=134 πόντους. Αν θέλουμε η μπλούζα μας να είναι μεγαλύτερο μέγεθος κάνουμε περισσότερες αυξήσεις στο μπροστινό και πίσω μέρος του πλεκτού μας σ' αυτή τη σειρά ή στην επόμενη. Στη συνέχεια βάζω ένα σημάδι στο κέντρο της κάθε μασχάλης και κάνω 2 αυξήσεις εκατέρωθεν του σημαδιού σε κάθε μασχάλη επί 5 φορές κάθε 4 σειρές και έτσι όταν το πλεκτό μου είναι 10 cm(εκατοστά)κάτω από τις μασχάλες, έχω 134+10+10=154 πόντους στις βελόνες. (Σ' αυτό το σημείο καλό είναι να περάσετε όλους τους πόντους που έχετε στις βελόνες σας σε κλωστή ή σε 2 σετ κυκλικές βελόνες με μεγάλο καλώδιο και να το φορέσετε για να δείτε μήπως χρειάζεται να κάνετε κι άλλες αυξήσεις.) Συνεχίζω πλέκοντας όλο καλή ώσπου να έχω περίπου το επιθυμητό μήκος. Πλέκω 8-10 σειρές μους (1 σειρά καλή , 1 σειρά ανάποδη) και κλείνω όλους τους πόντους. ΜΑΝΙΚΙΑ: Περνάω τους 45 του ενός μανικιού σε κυκλικές βελόνες με κοντό καλώδιο (ή σε καλτσοβελόνες) , σηκώνω και 16 πόντους από το τμήμα της μασχάλης , βάζω σημάδι (για να ξέρω πού τελειώνει ο κάθε γύρος ) και πλέκω ένα γύρο καλή κλείνοντας (2 πόντους μαζί καλή ) 4 φορές κάτω από τη μασχάλη. Τώρα έχω 57 πόντους (45+16-4) . Πλέκω 8 σειρές μους και κλείνω τους πόντους.Το ίδιο κάνω και με το άλλο μανίκι.
Αν πλέξτε μακριά μανίκια και χρησιμοποιήστε άλλο νήμα μπορείτε να φτιάξετε με το ίδιο σχέδιο χειμωνιάτικο γυναικείο πουλόβερ όπως αυτό που πλέκω τώρα :
Το παρακάτω βίντεο δεν ξέρω αν σας βοηθήσει - είναι στα Ρώσικα . Εγώ δεν το είδα - βασίστηκα μόνο στο σχεδιάγραμμα.